Husk ægtepagt ved boligkøb
Der er ægtepar, hvor den formue de hver især tager med ind i forholdet er meget forskellig. Det kan være, at den ene har en meget større formue end den anden – måske i form af en virksomhed. Men det kan også være, at den ene ægtefælle har en stor gæld, når ægteskabet indgås. Både, hvis den ene har en virksomhed eller stor gæld, er det en rigtig god ide at få udarbejdet en ægtepagt, når I køber et hus sammen. I tilfælde af en skilsmisse vil I med en ægtepagt om særeje, hver især få det med jer fra ægteskabet, som I havde med jer ind i ægteskabet. Hvis I opretter en ægtepagt med kombinationssæreje, vil den i tillæg være med til at sikre jeres ægtefælle, hvis en af jer dør for tidligt.
Ægtepagten er en god investering
Når man køber et hus sammen er det jo som regel med tanke på, at man skal bo der sammen i mange år. Desværre sker det ofte at ægteskaber ender i skilsmisse. Derfor er man nødt til at tage sine forholdsregler. Hvis I har oprettet en ægtepagt med særeje vil I hver især være sikret jeres i tilfælde af en skilsmisse. Det er en god investering at have de økonomiske forhold på plads når man investerer i noget så dyrt som et hus. Det kan opstå mange gnidninger og uenigheder, hvis man ikke er enige om hvis penge der er hvis. Har man det på det rene og endda nedskrevet i en tinglyst ægtepagt, er der ikke noget at diskutere. Det mest enkle er at få oprettet en ægtepagt om særeje inden i gifter jer.
Få talt om det svære
Hvis I opretter en ægtepagt om særeje, inden I gifter jer, har I taget den svære samtale om økonomien på forhånd og kan få vejledning fra en advokat i forhold til, hvilken form for særeje I skal oprette. Der er nemlig forskellige typer, som ikke alle er lige gode til enhver situation. Den type, som for det meste anbefales, er en ægtepagt med såkaldt kombinationssæreje. Den anbefales, fordi den vil sikre den tilbageværende ægtefælle bedst muligt, hvis en af jer falder bort for tidligt. Det er endnu et af de emner, der er svære at tale om. Det er jo næsten ikke til at bære at tænke på at ens ægtefælle dør. Ikke desto mindre er det en stor lettelse at vide at den anden er sikret så godt som muligt, hvis uheldet skulle være ude.
Kombinationssæreje
Det er kombinationssærejet, der oftest anbefales, fordi det indeholder det bedste fra de to andre mest kendte særejetyper nemlig skilsmissesæreje og fuldstændigt særeje. Ved et kombinationssæreje beholder I hver jeres formue, hvis det skulle komme til en skilsmisse. Ved dødsfald vil den ægtefælle, der stadig lever få udbetalt mere af afdødes arv, end tilfældet er uden et kombinationssæreje. Ud over det beholder den efterlevende sit særeje, når ægtefællen dør. Det betyder for eksempel, at hvis den afdøde har gæld, så vil den efterlevendes formue ikke kunne røres af kreditorerne. Det er naturligvis en stor fordel for den ægtefælle der stadig lever.
Din del af huset er sikret
Vælger I at få oprettet en ægtepagt med kombinationssæreje, betyder det, at hvis din ægtefælle har en virksomhed, der ikke går så godt, behøver du ikke at frygte, at det går ud over din formue – hverken ved skilsmisse eller dødsfald. Det giver tryghed i hverdagen at have økonomien adskilt. Det betyder også at din del af huset ikke kan overtages af kreditorerne uanset om din ægtefælle har gæld eller ej. Du kan stadig sælge din del og få pengene med derfra.
Læs også om de særlige regler for pension og ægtepagt på Juralia.info her