Sådan skifter du look på dit trægulv
Er du træt af looket på dit trægulv? Trænger du til, at der sker noget nyt i din bolig, eller er du flyttet ind i et hus, hvor gulvene ikke lige falder i din smag eller trænger til at blive renoveret? Herunder gennemgår vi forskellige måder at behandle trægulve på, som resulterer i forskellige look. En efterbehandling er selvfølgelig først og fremmest møntet på at beskytte dit gulv og få det til at holde længe, men samtidigt er det også efterbehandlingen, der bestemmer, hvordan gulvet tager sig ud og, hvilken stemning det giver til boligen.
Den slidstærke lakering
Hvis du ønsker en virkelig beskyttet gulvflade, er det lakken du skal vælge. Det er den absolut mest slidstærke efterbehandling. Lakken kan fås i forskellige typer alt efter, hvor blankt eller mat gulvet skal være. De mest anvendte laktyper er mat og silkemat. Den silkematte giver, som navnet antyder, en blød og lækker overflade. Derudover fremhæver den silkematte lak træets farve og struktur. Lak fås også med hvidpigmentering. Det giver gulvet en lysere farve.
Lakken er som sagt meget slidstærk og en meget effektiv beskyttelse mod ridser, pletter og generel slidtage. Ulempen ved lakken er at den ikke eller i hvert fald sjældent kan pletrepareres. Slides lakken igennem eller sker der en skade på gulvet, er der sjældent anden udvej end at få gulvet slebet ned og lakkeret om.
Lakken giver altså gulve, som er lette at rengøre og pæne at se på. Man kan vælge, om gulvet skal have træets oprindelige farve, eller om det skal lysnes med pigmentering. Lakken giver således mulighed for både mørke og lyse gulve. Den ulempe, nogle vil mene, der kan være ved lak, er, at man mister noget af trægulvets oprindelige kvalitet, da træet dækkes af lakken og man derfor ikke er i berøring med træets naturlige overflade.
Den nemme oliebehandling
Oliebehandlingen hører til blandt de efterbehandlingsmetoder, der er nemmest at have med at gøre. I tillæg giver den gulvet et eksklusivt og meget naturligt look. Olien fremhæver træets årer og farve samt giver gulvet dybde. Olien findes i et varieret udvalg af farver, så det er muligt at vælge, hvilken farvetone du ønsker, dit gulv skal have.
Med en oliebehandling vil gulvet fremstå blødt og lækkert at gå på. Det vil få en silkemat overflade, der fordi olien trænger langt ned i træet, er meget smudsafvisende og ikke særlig modtagelig for væsker, der spildes på det. Olien forhindrer ikke træet i at arbejde – trække sig sammen eller udvide sig – i forhold ti årstid og rumtemperatur. Det giver et sundere indeklima.
Oliebehandlingen giver altså et meget naturligt look, som kan varieres i farven. Træet beholder sin naturlige overflade og struktur, som gør, at man kan mærke træets naturlige karakter mod fodsålerne.
Den lyse ludbehandling
Ønsker du et meget lyst gulv er ludbehandling en løsning. Behandlingen er dog bedst på ask og bøg og nåletræ. Efter behandlingen med lud skal gulvet have sæbe for at blive mættet. Denne behandling vil hen ad vejen give gulvet et lyst gråligt look. Den sæbe, der skal bruges til efterbehandlingen, fås både med og uden hvidpigmentering. Vælger man en uden vil gulvet få et lidt mere gyldent skær. Luden vil resultere i bløde, behagelige gulve.
Ludbehandling er imidlertid ikke helt så beskyttende og mere modtagelig overfor snavs og pletter. Men er du omhyggelig med at vaske det med enten en specialsæbe eller sæbespåner jævnligt, tilfører du gulvet et beskyttende lag, der gør det meget lettere at holde pænt.
Med ludbehandling får du lyse gulve, der kan få dine rum til at virke større og luftigere. Den er ikke helt så beskyttende og smudsafvisende som lak og olie, men giver et lidt mere råt og autentisk gammelt look.