Skal du vælge gulvafslibning eller gulvafhøvling?

Skal du til at ordne dit plankegulv? Måske er du i tvivl om, hvad du skal gøre for at få det pænt? Behandlingen kommer meget an på, hvor medtaget dit gulv er. Du kan nemlig vælge mellem at give det en gulvafslibning eller en gulvafhøvling. Mange er ikke rigtig klar over forskellen, men den er faktisk ret stor. I artiklen her giver vi dig et indblik i, hvad forskellen er på de to gulvbehandlinger og, hvornår du skal vælge den ene frem for den anden.

Hvad er en gulvafhøvling?

gulvafhøvlingEr du en af dem, der ikke rigtig ved, hvad der egentlig er forskellen på en gulvafslibning og en gulvafhøvling og derfor bruger ordene lidt tilfældigt? Så er du ikke den eneste. Mange benytter betegnelsen afhøvlede gulve, om et plankegulv i ældre boliger. Det kommer fra dengang, hvor det begyndte at blive ind med de mere rustikke planker, som ikke skulle være ferniserede og mørke, men lud- og sæbebehandlede og derfor forholdsvis lyse. Når man fjernede væg-til-vægtæpperne fra et gammelt gulv, kom der meget ofte et ferniseret gulv frem og for at fjerne fernissen, blev man nødt til at afhøvle gulvet. Det vil bogstaveligt talt sige, at det øverste lag af gulvet høvles væk. Det gøres med en gulvafhøvlingsmaskine, som har skarpe knive siddende underneden. De høvler gulvet, når maskinen køres hen over gulvet.

Hvad er en gulvafslibning?

Udtrykket afhøvlede gulve blev hængende efter, at alle de gamle plankegulve var blevet afhøvlet op gennem 80’erne og 90’erne. Men når gulvene er afhøvlet i første omgang og derpå skal ordnes, for eksempel når nogle nye flyttede ind, er det ofte nok at afslibe gulvet. Det gøres med en gulvafslibningsmaskine, som har slibepapir siddende underneden. Slibepapiret sliber plankerne, når maskinen køres hen over gulvfladen. Det er en noget mere skånsom behandling end en afhøvling og fjerner meget mindre af gulvets overflade. Når man sliber et gulv starter man med groft slibepapir og går gradvist over til finere og finere slibepapir. Når et gulv afhøvles skal det slibes på samme måde bagefter for at gøre det helt glat og flot.

Hvornår skal du vælge en gulvafhøvling?

Du skal vælge en gulvafhøvling, hvis dit gulv er ferniseret, malet eller fuld af malerpletter og spatelmasse mv. Fernis og maling kan ikke fjernes med slibepapir alene. Det sætter sig fast i slibepapiret og ødelægger det. Derfor er det nødvendigt at gribe til en gulvafhøvling i de tilfælde. Det kan også være nødvendigt at afhøvle et plankegulv, hvis det er meget skadet. Hvis plankerne er blevet meget ujævne eller hele gulvet er skævt. Store hakker i plankerne kan heller ikke fjernes ved en afslibning alene. Ved en gulvafhøvling fjernes mellem 2 og 4 millimeter af plankernes overflade, så det er ikke noget, der skal gøres ret ofte.

Hvornår skal du vælge en gulvafslibning?

Gulvafslibningen er den absolut mest anvendte gulvbehandling og den vælger du, hvis dit plankegulv er blevet medtaget af almindeligt brug – er blevet gråt og kedeligt, har fået ridser og pletter – eller hvis gulvets lak er blevet slidt igennem. Det er en meget mere skånsom proces, som ikke fjerner mere end 1 millimeter af plankernes overflade. Et massivt plankegulv kan derfor tåle en hel del gulvafslibninger.

Hvis du har et lamelgulv

>Har du ikke et massivt plankegulv men et lamelgulv, kan det ikke tåle en gulvafhøvling. Et lamelgulvs slidlag er ofte ikke mere end 3-5 millimeter tykt, så man risikerer at gå igennem og blotte det underlæggende lag. Du kan dog godt give et lamelgulv en afslibning. Mange lamelgulve kan tåle op til to afslibninger i alt. Har du ikke selv lagt gulvet er det en god ide at tjekke, hvor tykt slidlaget er – måske har gulvet været afslebet før.