Husk advokatforbeholdet

Et advokatforbehold i købsaftalen betyder nemlig at ens underskrift kun er gældende, hvis ens advokat kan godkende aftalen. Så har man ikke kontaktet en boligadvokat før i processen, så er det anbefalelsesværdigt at gøre det, når man har fået købsaftalen i hånden. Man sender købsaftale samt alle bilag til advokaten og aftaler dernæst et møde.

Grundig gennemgang af købsaftalen

Advokaten gennemgår købsaftalen grundigt og er der ting i aftalen, som ikke er fordelagtige for køberen, vil advokaten opdage det. Han eller hun vil udarbejde et dokument indeholdende eventuelle forbehold, præciseringer eller ændringer, som der skal til for at købsaftalen er til køberens bedste. Måske er det småting, der skal rettes af sælger, men det kan også dreje sig om større ændringer, hvor man som køber på baggrund af dokumentet og med hjælp fra advokaten kan forhandle sig til en bedre købsaftale. Det kan også være ting der gør, at man helt vil trække sig fra handlen.

Godkendelse af indsigelser og forbehold

Ønsker man ikke at trække sig fra handlen, sendes forbeholdsskrivelsen og købsaftalen til sælgers mægler. Først når sælger har godkendt både skrivelsen og aftalen, er handlen indgået. Hvis sælger ikke accepterer indsigelserne, skal der foregå en genforhandling af aftalegrundlaget sammen med mægleren. Dernæst kigger boligadvokaten igen købskontrakten igennem og tjekker, at det hele er som det skal være.

Købssum og berigtigelse

Når købsaftalen er på plads er det tid til at få købesummen i orden. Udbetalingen skal nemlig deponeres hos mægleren, og der skal stilles en bankgaranti for den resterende del. Det der dernæst sker er, at boligadvokaten berigtiger handlen. Det vil sige, at han eller hun udarbejder et skøde, som tinglyses og dernæst udarbejder en refusionsopgørelse. En refusionsopgørelse er det regnskab, hvor det opgøres, hvad køber og sælger skylder hinanden eller har til gode. Har sælger for eksempel betalt en regning, der løber ind over købers ejerperiode, skal køber betale sælger tilbage. Det kan for eksempel dreje sig om á conto betaling for vand eller ejendomsskat mm. Det sidste, der sker, er, at boligadvokaten frigiver det sidste af købesummen til sælger.

Læs også om boligkøb og ægtepagt her