At vælge en hækkeklipper

hækDer var engang, hvor det at klippe hæk var en ganske simpel proces og at købe en hækkeklipper ikke bestod af avancerede overvejelser om miljø, udslip, elregninger m.m. Dengang købte man, hvad der bedst kan beskrives som en stor saks med træhåndtag og så var det bare i gang med at klippe gren for gren og bruge armkræfterne så godt man kunne.

Disse tider er i dag mere glemte. Skal du i dag købe en hækkeklipper, vil du for det meste blive stillet over for maskiner, der er drevet ganske forskelligt. Spørgsmål såsom hvordan kører de nymodens hækkeklippere? Er det el? Er det benzin? Eller kører det på det, man kalder akku, altså en form for batteridrevet?

1Den elektriske hækkeklipper

Der er et billede i de igangværende tanker om, at el overgår benzin. Vi vil hellere gøre brug af elektricitet, end vi ønsker at benytte benzin. Dog er det ikke altid, at elektriske valgmuligheder er de bedste. Mens en af de største fordele ved blot at være ejer af en batteri hækkeklipper ligger på, at man kan bruge den om og om igen, for den vil aldrig løbe tør – man bliver ikke forstyrret midt i sit arbejde – og samtidig skal man ikke have noget ekstra, som tager plads.

Den største ulempe kommer dog gennem fordelen. Da den kører på el, så vil den have denne her lange ledning, og er man uheldig, så ender den med at blive klippet over. Ved du hvordan man forbinder ledninger sammen, så er det måske ikke den største katastrofe, men er du en del af den større andel, der ikke gør, så skal du pludselig begynde at finde nogle, der kan fikse denne fejl.

2Trådløs: Benzin eller akku?

Det giver allerede den første fordel ved at vælge en af de to andre former. Benzinen vil jo være den lette vej at vælge, fordi man forstår den form for maskine meget nemmere. Virker maskinen ikke, så kan den blot have brug for lidt mere benzin eller også skal den trækkes i gang som en motorbåd i de gamle film.

Ulemperne er dog også tydelige. Benzinen fylder og den stinker. Bor man i et sted hvor der er massere af plads til at opbevare sådanne dunke, så er det ikke jordens undergang at skullet finde plads til benzindunke, men om man er en af de mange der går op i miljø og natur eller ej, så føles det nu bedre at slippe for den kvælende lugt af benzin.

Her kommer akku hækkeklipperen ind. Den svarer på de foregående modellers ulemper. Den har ingen ledning at klippe over og den stinker ikke af benzin. Til gengæld kan det også være sværere at finde ud af, hvad der præcist er galt med denne maskine i tilfælde af, at den ikke virker.

Er batteriet defekt? Har den gennem vinteren fået en form for fugt eller frost som har formået at ødelægge maskinen på mirakuløs og gådefuld vis? Eller er man bare så dårlig til maskiner, at man har glemt, hvordan man tænder den, når den skal bruges igen? Sådanne ting skal man også overveje med den.